22 Ağustos 2010 Pazar

NATURAL IM-BALANCES




Açıkçasını söylemek gerekirse, birkaç belgesel den de öğrendiğim kadarıyla doğanın dengesine insanlar müdahale edenince oluşan sonuçlar zaman zaman geri dönülmez olabiliyor. Bir belgeselde kasabayı kaplayan kurbağalardan kurtulmak için bir zehir üretilip neredeyse hepsini yok ettikten iki hafta sonra, kasaba sineklerin istilasına uğruyordu. Görünen o ki, etrafta zıplayarak gezen ve abuk subuk sesler çıkartan bu yaratıkları, gıda maddesi olarak sinekleri kullandıkları göz ardı edilmişti. Bu durumda yapılması gereken elbette, başka bir kasabadan bu kasabaya kurbağa ihraç etmekti. Kısaca bazen alınan kararların olası sonuçlarını göz önüne almadan hareket edince, başlanılan noktanın ötesinde bir çok adım geri gitmek söz konusu olabilirdi.

Avustralya’da ise yine buna benzer bir durum seneler önce söz konusu olmuş. Zaman zaman turistlerin ölüm nedeni olan timsahları az olsun ortadan kaldırmak için başka ülkelerden zehirli kurbağalar getiren ülke sonunda, getirttikleri kurbağaları yok etmenin yollarını arar olmuş. Çareyi ise kurbağa tuzakları üretmekte bulmuşlar. Yukarı da ki fotoğraf ise bu durumun birebir sonucu…
Görünen o ki; insanlığın daha alması gereken bir çok ders, seçerken dikkatli olması gereken bir çok yol ve göz önüne alması gereken bir çok değişkeni var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder