14 Mart 2010 Pazar

KINGDOM OF CAMBODIA




Sanırım yazmaya başlamadan önce biraz sakinleşmeliydim oysa ben sakinleşmek için önce yazmaya başladım. Şimdi ise aradan günler geçti ve daha objektif bakabiliyorum. Deneyimlerimle beraber gelen sert duygularımı tasvir etmeden önce Kamboçya tarihini az bucukta olsa özet geçmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Aksi takdirde bir ülkeyi, o ülke insanlarını ve kültürlerini anlamaya çalışmak pek de mümkün olmayacak hatta ortaya çıkan sonuç çok etnosentrik değerlendirilmiş olacaktır.


Çok da geriye gitmeden tarihine bakacak olursak Kamboçya hem Fransız ve İngiliz sömürgesi olarak yıllarca zor zamanlar geçirmiştir. (1710-1910) uzun zamanlar iç savaş yaşadığı iç savaş da ülkenin durumunu daha da kötü bir duruma sokmuştur. 1975 yılında Çin destekli Kızıl Khmerlerin ülkeye egemen olması ile ülke rejimi Pol Pot isimli bir çılgının ideolojisine göre idare edilmeye başlamıştır. Bu durumda PolPot ülkede sadece köylü sınıfının yaşam sürmesini uygun görmüştür. Bu amaç uğruna ülkenin tüm aydınlarını, bilim adamlarını, sanatkarlarını, ağır koşullar altında pirinç tarlalarında çalışmaya zorlamıştır. Çalışamayacak olan Kamboçya’lıları ise orta çağ işkence yöntemleriyle öldürmüştür. Pol Pot yönetiminde ciddi anlamda bir katliam yapılarak 3.3 milyon Kamboçyalıyı ölüme terk edilmiştir. Bu katliamlar Vietnam ülkeyi işgal edinceye kadar sürmüştür. Daha sonra ülke ufak ufak toparlanma kıpırtıları göstermeye başlamıştır ancak bugüne kadar Kızıl Khamer’lerden bir tanesi bile yaptıklarının cezasını ödemek için yargılanmamıştır.


Savaş, acı ve kölelik ile geçen yıllardan sonra balıkçılık, Mekong yaylası etrafında ki tarım (pirinç tarlaları) ve gelişmekte olan turizm ile ülke geçim kaynağını sağlamaktadır.

Konum: Güneydoğu Asya'da, Tayland Körfezi kıyısında, Tayland, Vietnam ve Laos arasında yer almaktadır.

sınır komşuları: Laos 541 km, Tayland 803 km, Vietnam 1,228 km

İklimi: Tropikal muson iklimi hakimdir. Muson mevsimi Haziran'dan Ekim ayına kadardır. Kasım-Mayıs ayları dönemlerinde hava kurudur. Kışları kuzeyde biraz soğuktur, bütün yıl boyunca ülke genelinde ısı aynıdır.

Doğal afetler: Muson yağmurları (Haziran - Kasım ayları arasında); su baskınları; arada sırada görülen kuraklıklar

Nüfus: 13,881,427 (Temmuz 2006 verileri)
Mülteci oranı: 0 mülteci/1,000 nüfus (2006 tahmini)
Bebek ölüm oranı: 68.78 ölüm/1,000 doğan bebek (2006 tahmini)
Ortalama hayat süresi: toplam nüfus: 59.29 yıl
Ortalama çocuk sayısı: 3.37 çocuk/1 kadın (2006 tahmini)
HIV/AIDS - hastalıklarına yakalanan yetişkin sayısı: %2.6 (2003 verileri)
HIV/AIDS - hastalıkları taşıyan kişi sayısı: 170,000 (2003 verileri)
HIV/AIDS - hastalıklarından ölenler: 15,000 (2003 verileri)
Nüfusun etnik dağılımı: Khmerler %90, Vietnamlılar %5, Çinliler %1, diğer %4
Dinler: Budist %95, diğer %5
Dil: Khmer (resmi) %95, Fransızca, İngilizce
Okur yazar oranı: 15 yaş ve üzeri bilgiler
toplam nüfus: %73.6
erkek: %84.7
kadın: %64.1 (2004 verileri)

Ülke adı: Resmi tam adı: Kamboçya Krallığı
kısa şekli : Kamboçya
Yerel tam adı: Preahreacheanachakr Kampuchea
yerel kısa şekli: Kampuchea
eski adı: Khmer Cumhuriyeti, Kamboçya Cumhuriyeti
ingilizce: Cambodia
Yönetim şekli: Cumhuriyet
Başkent: Phnom Penh

Bütün bu ufak bilgilere dayanarak, başıma gelenlerin aslında çok doğal olduğunu tüm kalbimle kabul ediyorum. Aynı durumların bizi Vietnam’da da takip edebileceğini de göz önüne alarak yolculuğumuza uygun adım devam ediyoruz. Güzel şeyler hissedersek belki onlarında içini az olsun güzelleştirebiliriz. Öyle değil mi?

1 yorum:

  1. Birseyi ogrenmenin ve unutmamanin sanirim en guzel yolu , onu yasayarak ogrenmektir. Senin adina bu anlamda cok mutluyum canim arkadasim.
    Nede guzel anlatiyorsun her bulundugun yeri,ben ogrencilik hayatimda tarih,cografya pek sevmezdim simdi goruyorumki olay anlatim sekli. Sen olsaymissin ogretmenim bu derslerim hep 100 olurdu heralde, cunku ogretmiyorsun yasatiyorsun resmen. Tesekkur ederim

    YanıtlaSil