22 Mart 2010 Pazartesi

S-21 PICS







TRAVELING AROUND CAMBODIA IN 1979 "Tourist Insight"
Yeterince kazanç sağlayamadığını düşünen aç gözlü Pol Pot, aynı zamanda ülkenin dış politik konumunu da düşünerek ülke içine savaş zamanında özel turlarda düzenlemiş. 1978 yılında ülkeye gelen birkaç turiste etrafı gezdirirken attıkları yalanlar ve yarattıkları şov ortamı akıllara zarar düzeyde. Boş olan şehri sorgulayan turistlere, yeni bir yapılanma için boşalttıklarını, ülkesini daha ileriye daha iyi bir konuma taşımaya çalıştığını anlatan Pol Pot için söyleyecek söz bulamıyorum.


Turistlerin neredeyse hiçbir isteklerini geri çevirmeyerek onları ayrıca rahat ve huzurlu hissettirmeyi de başarmışlar. Ülkenin sembolü, kralın evi ve kutsal Silver Pagoda’yı görmek istediklerinde ise, nazikçe geri çevrilmişler. Ülkede nerdeyse herkesi ölüme terk ettikleri ve bütün kültürel değerleri yağmaladıkları halde Kızıl Khmer’ler Silver Pagoda ve Kralın yaşadığı Royal Palace’a ellerini bile sürmemişler. Neye dayanarak bu merhameti gösterdikleri ise büyük tartışma konusu…


Gezdikleri bütün okullarda yüzü gülmeyen aç ve yorgun çocuklar karşısında şüphe dolu duygularını gizleyemeyen turistler böyle bir çılgınlığın yapılabilmiş olacağını kabul edemedikleri için devlet onlara ne dediyse inanmışlar. Bugün bu katliamın bir şekil bir parçası olmaktan dolayı ise büyük üzüntü duyduklarını söylüyorlar.


Tur esnasında şehir hayatını görmek istediklerini söylediklerinde ise aldıkları cevap oldukça ilginç olmuş; Ülkeyi kurtarmak için çılgın gibi çalışan halkın, iş yapmaktan hiçbir şeye vakitleri olmadıklarını söyleyerek turistleri uyutmayı yine başarmışlar.


Kaldıkları yer ise zavallı bir Kamboçyalı’nın eviymiş. Şehri tahliye ettikleri için turistleri burada ağırlamak onlar için çok uygunmuş. Bu sırada bunun adil olmadığını düşünen turistler, bugün evin içinde onlara hizmet eden diğer insanların nerede ve nasıl olduklarını düşünmeden edemediklerini söylüyorlar.

sakatların,bir işe yaramadıklarını düşündüğü için yaşam şanslarının bile söz konusu olmadığı bu ibret dolu anları daha fazla tasvir edecek gücüm sanırım kalmadı. Geri kalan görevimi fotoğraflarıma devrediyorum.


Son olarak bu turistlerin Kamboçya'ya gezilerinden bu yana tam 32 sene geçmiş. Şimdi ise bu geziyle birlikte Kızıl Khmer propogandasının bir parçası olmaktan dolayı büyük üzüntü duyduklarını ve bu geziden büyük dersler çıkarttıklarını dile getirmişler. Artık şüpheci olmayı ve etrafa daha farklı gözlerle bakmayı öğrendiklerini de ekleyerek, bu tur ile böyle bir çirkinliğin parçası oldukları için üzüntülerinin derinliğini dile getirmişler.


Bu akıl almaz senaryo ile PolPot’un Oscar kazanacak kadar çılgın bir set up ve hikaye ile iyi bir film yazarı olabileceğine inanıyorum. Bu ne akıl almaz bir yaratıcılık ve cesarettir? Tüm dünyanın gözü önünde kendi ülke insanlarının neredeyse hepsini toplu şekilde öldürürken, diğer yandan da ülkenin reklamını dış ülkelere bambaşka bir açıdan lanse etmek nasıl bir kendine güvendir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder