21 Mart 2010 Pazar

TA PHROM













Bu tapınağın inşa nedeni, Budist manastırı ve üniversite olarak kullanılmaktır.
En ilginç olan tarafı ise; tapınağın etrafının vahşi orman ile çevrili olmasına rağmen bir şekilde yaşamını sürdürüyor olması.Yıllar önce Kamboçya Kralı’nın Tanrılara olan saygısını göstermek ve meditasyon yapmak için inşa ettiği bu tapınak, uzun bir süre ilgi görmediği için ormanın içinde gizli kalmıştır. Seneler sonra Fransızlar tapınakları ve altında yatan kültürel zenginliği fark ederek yeniden can vermişlerdir. Ancak tab 1975 Pol Pot komünist rejimiyle birlikte apınak yeniden yerle bir edilmiş., budha heykelleri kırılmış, duvarlarda ye alan hikayeler parçalanmış ve tapınak yağmalanmıştır. Günümüzde dahi bin yıllık ağaçların büyüyerek tapınak taşlarını devirmesine karşın, burada ciddi bir yaşam savaşı verilmektedir. Monk’lar tarafından sürekli temizlenen tapınak ormanın gazabından korunmaya çalışılıyor.

Kızıl Khmerler gelip de tapınağı yağmalamadan önce, içerisinde değerli taşlar, zümrütler ve bir çok parlayan mücevher bulunurmuş. Hatta gün ışığı ile parlayan bir odayı görme fırsatımız dahi oldu ancak parlayan bir tek taşı taş üstünde bırakmamışlardı. Devamlı çalınan bu ulusal değerlere anlaşılan bu ülke de de sahip çıkmak kolay olmamış.

Tabi Thom Raider adlı filminde burada çekilmiş olduğu haberini de 5N 1K’ya ekledikten sonra tapınak gezme görevimin sonuna gelmiş olduğunu en içten duygularımla bildirmek isterim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder