18 Mart 2010 Perşembe

THE STORY OF ANGKOR WAT












Sevgili rehberimizin İngilizcesini anlamak gün boyunca tepemizde duran sıcakla beraber daha da na-mümkün bir hal aldı ama en azından denedik. Baya çaba sarf ettik; bir yandan koca koca tapınakları tırmanırken, diğer yandan da pür dikkat Kamboçya İngilizcesini anlamaya çalıştık. Çıkan sonuç çok şahane değildi bu nedenle tapınak tarihini algılamak için yeniden bir araştırma içerisine girmek zorunda kaldığımı ,itiraf etmeliyim.

Şayet buraya gelip gezmeye karar verirseniz ne tavsiye edeceğimden emin olamadım. Çünkü 40 derece sıcağın altında tapınak gezmek hiç kolay değil. 1 günlük turun yetmediği aşikar ancak tapınak delisi değilseniz de 3 günlük turlar biraz uzun soluklu olabilir.

Angkor Başkent demek, Watt ise Khmer dilince tapınak anlamına geliyor. Yani şehir tapınağı. 12 yy’da Suryavarman II adlı kral tarafından inşa edilmiş. Bu enteresan kral tapınağı önce Hindu inancına göre Tanrı Vishnu’ya inanarak inşa etmiş sonra da Budist inancına göre mimariye ayrı bir şekil vermiş.
Ve Angkor Watt Guiness rekorlar kitabına göre dünyanın en büyük tapınağı olma unvanına sahip olmuş.

1177’de Khmer’lerin en büyük düşmanı olan Cham’ler tarafından bütün Khamer tapınakları yağmalanmış ve değerli olan tüm heykel ve pırlantalar tapınaktan çalınmış.

Ve bu tapınaklar Kamboçya’nın sembolünü oluşturup, ulusal bayrağın üzerinde yer almaktadır.

Mimariye göre merdivenlerin dik ve yüksek olması, cennette ulaşırken her birimizin zor bir yoldan geçiyor olmasını ve 4 elle tırmanmayı gerektirdiğini anlatmaktadır.
Tapınak maalesef zamanla aşınmış ve orman tarafından tanınmaz hale gelmeye başlamıştır. Ancak ülkenin restorasyon yapacak parası olmadığı için diğer ülkeler para yardımında bulunarak yapının eski haline dönmesini bugünler de sağlıyorlar. Sene de ortalama 511.000- 677.000 insan Angkor Watt tapınaklarını görmeye geliyor. Ve giriş için ödenen paranın %20 kısmı da tapınakların renovasyonu için kullanılıyor olmasına rağmen bu para pek de yeterli gelmiyor.

1 yorum:

  1. hello beautiful friend, i dont understand your texts (even with google translate), but the pics are great :-) I remember ankhor watt as one of the most impressive places in the world. better than surfers paradise and airlie beach ;-) much love, eric

    YanıtlaSil